Nie, nie jest spoko, oleje roślinne nie nadają się do obróbki w wysokich temperaturach. Do smażenia jak najbardziej nadają się smalec, olej kokosowy, masło. Żywność wysokoprzetworzoną usuwamy ze swojego jadłospisu, stąd wafle ryżowe w ogóle out i przewaga ryżu brązowego nad białym. A na Twoim poziomie zaawansowania nie ma sensu się przejmować [...]
Ad.1 Jeśli masz rafinowany olej kokosowy to spokojnie możes smażyć na nim lecz jeśli masz nierafinowany starałbym się nie smażyć na nim a używać do tego masła klarowanego i smalec. Ad.2 Olej rafinowany do smażenia , olej nierafinowany do jedzenia .. :) Ad. 3 Jak najbardziej a olej nierafinowany do kawy na przykład : : [...]
Do smażenia fajnie sprawdzają się: smalec, masło klarowane, olej kokosowy. A na przyszłość dobrze jest zakupić kombiwar lub grill elektryczny do szybkiego pieczenia.
Masło extra, masło klarowane do smażenia, karkówka , boczek, jaja, troszkę śmietanki 30, golonka, żeberka, smalec gęsi, ziemniaki jako zródło węgli, kapusta kiszona, jeśli chodzi o cholesterol bym sie nie przejmował stosunek masz prawidłowy, organizm potrzebuje cholesterolu do prawidłowej produkcji hormonow. Polecam wbić w YT Robert scott bell [...]
Nie ma co sie spinac i idealnie wszystkiego przestrzegac. Smalec mozesz nawet wlaczyc na caly czas - do smazenia omleta wychodzi go niewiele. Co do miesa z wieprza, to idzie wyrwac na promocji schab po 12-13zl - ja wlasnie wprowadzam go na stale, chce odstawic kurczaki na jakis czas. Co do tluszczy, to ja glownie stosuje oliwe. Poza tym troche [...]
Masła też nie jesteś w stanie wprowadzić? :) Masło klarowane jest bardzo dobre do smażenia. A smalec wbrew pozorom ma bardzo neutralny smak i da się nałożyć minimalną ilość (ja kostką smaruję patelnię) a po za tym przede wszystkim źródłem zwierzęcych tłuszczy jest tłuste mięso.- karkówka, szynka, schab.
[...] 3. serek wiejski wymien na twarog poltlusty - jest o wiele mniej przetworzonym produktem. 4. jakbys jeszcze jedna porcje kurczaka wymienil na tluste mieso (karkowska, lopatka, schab, golonka itp.) to bedzie bardzo fajnie. 5. jezeli oliwa sluzy Ci do smazenia miesa to zamien ja na smalec (tluszcz z gesi / kaczki), a porcje wieczorna zostaw.
Najlepiej do smażenia używać oleju kokosowego, oraz GHEE, smalec też. Do krótkotrwałego oliwa. Kilka ważnych punktów 1. Olej słonecznikowy zawiera większość omega-6 które w nadmiernym spożyciu charakteryzują wieloma szkodliwymi działaniami 2. Kwasy wielonienasycone szybko ulegają utlenieniu , dochodzi do zmiany konfiguracji przestrzennej i [...]
Na lnianym robię tylko jajecznice . Max 2 minuty sie grzeje. Do smażenia mies czerwonych daje smalec a ryby i drób na oliwie krotko.to lepiej jednak jajecznice na oliwie a lniany pic z lyzki??. Oleje przechowuje w cieniu w temp 21..kalorie podbijam w weekend. Robię zawsze cheat weekend i srednio przekraczam o 400 węglami Zmieniony przez - [...]
No to jaki problem wywalić olej słonecznikowy, ktory po prostu jest niezdrowy. Żonie też szkodzi. Do smażenia masło klarowane, smalec lub olej kokosowy. Nie rozumiem problemu, można zrobic zdrowy domowy obiad. Gulasz z wołowiny, czy wieprzowiny, o ile nie jest dramatycznie tłusta, pieczone, grillowane mięsa, smażone bez panierki, czy nawet [...]
[...] nie wydasz za kilogram mięsa, więc chyba nie powinno być problemu dorzucić takie mięsiwo kilka razy w tygodniu. odpuść te fixy do smażenia. smaż mięso normalnie na tłuszczu: smalec / tłuszcz gęsi / tłuszcz kaczy / olej kokosowy / masło klarowane / olej rzepakowy. możesz również delikatny dodatek tłuszczy skomponować z orzechów: laskowe / [...]
dzięki, to wkleję całość zmienioną: I posiłek jajecznica z 5jaj(300g)+pomidor+ogorek= 440kcal(39.5b/29t/6w) II paluszki rybne 250g = 500kcal (35b/21t/42w ) oliwa z oliwek ~10ml - 10t = 80kcal (jeszcze zobacze jakieś zastępstwo rybne dla paluszków co mi będzie smakować ) III tuńczyk+ryż ( tylko znajdę jakiś gotowy ryż, by tylko odgrzać w [...]
Olej z pestek winogron zastąp jednym z zalecanych źródeł tłuszczów: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html Do smażenia olej kokosowy, smalec lub masło klarowane.
jak dobra patelnia nie trzeba tłuszczu, z powodzeniem można smażyć również na odrobinie wody, tylko trzeba często podlewać. jak na tłuszczu na butelkę oliwy możesz założyć "pryskacz do okien" i tak dozować ją na patelnię. najlepiej wybrać smalec lub PAM do smażenia. pzdr/ Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-01-06 14:22:44
Nie po to wydales kase i kupiles z peirwszego tloczenia zeby teraz na niej smazyc :-) Do smazenia masz smalec, klarowane maslo lub olej rzepakowy. Oliwe dodawaj do surowek, warzyw, polewaj mieso, pij do posilku. Jak Ci pasuje.
Mam pytanie do pana Szukaly dlaczego olej lniany ktory utlenia sie 350 razy bardziej niz smalec polecam pan do smazenia,zaznaczam ze mowie o oleju lnianym z nie obnizana iloscia o-3 ??? Ogolnie nalezy unikac oleji rafinowanych i twardych margaryn(najlepiej wogole ich unikac) smazyc na smalcu,sloninie,kokosowym,pam.Diete najlepiej uzpelniac oliwa z [...]
Nie licz ogórków, pomidorów - tylko strączkow i korzeniowe warzywa. Pożegnaj margarynę jak paskudny tłuszcz i przywitaj masło, masło klarowane ba nawet smalec - nie masz tłuszczów zwierzęcych w diecie. Olej kokosowy - też do smażenia, jako maskę do włosów i do ciała. Witasz jaja, mięso, ryby. Żegnasz biały chleb, serki - wynalazki jak Hochland, [...]
[...] można się ubierać ;-) ) chociaż ja też często wieczorem robie sobie na rano Zapraszam do działu KUCHNIA SFD tam znajdziesz mnóstwo ciekawych przepisów. Co do smażenia pewnie, czemu nie - olej kokosowy, smalec, PAM, masło klarowane. Możesz smażyć (po wcześniejszym wliczeniu w michę użytego tłuszczu) , dusić, piec, gotować. Wedle uznania ;-)